Hjärnfondens stora hjärna

Tjänster
Frigolit, Träbearbetning, Lackering, CNC-fräsning
Datum
Höst 2023
Foto: Birgit Leistmann-Walsh för Hjärnfonden
Vi skapade en enorm hjärna i frigolit.

Hjärnfonden är en ideell insamlingsstiftelse i Sverige som finansierar forskning om hjärnan och dess relaterade sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar, helt beroende av donationer och testamenten. Grundad 1994, arbetar de för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fria från sjukdomar. Genom att bidra till forskning, förbättrar de människors välbefinnande och hälsa, och har sedan starten delat ut nästan en miljard kronor till svensk hjärnforskning. De fokuserar även på kunskapsspridning och opinionsbildning inom hjärnans område.

Ge gärna ett bidrag till forskningen här. 

Hjärnfonden ville ha en iögonfallande pjäs, för att få uppmärksamhet på olika event, seminarier och andra tillfällen, och beställde därför en 1,5 meter stor hjärna av oss. Hjärnan skulle både kunna hänga och stå. 

Vi tog oss an uppgiften och skapade ett häftigt slutresultat. 

Framtagning av 3d-ritning

Vi skapade en modell och stämde av med Hjärnfonden så att modellen representerar en riktig hjärna på ett bra sätt. 

Fräsning av frigolit i CNC-fräsen

Två stora block frästes ut till varsin hjärnhalva. 

Upphängning och stomme

Vi konstruerade en stomme som vi gömde inuti hjärnan, som vi kunde fästa krokar för upphängning i. Vi skapade också en låda i plexi som hjärnan kunde stå på, och ge upplevelsen att den svävade. 

Epoxi och lack 

Vi spacklade, slipade och la på ett lager epoxi för att skydda ytan. Sedan lackades ytan i en färg som Hjärnfonden valt. 

Transportlåda 

I och med att hjärnan är stor, så skapade vi en låda som gör transport enklare. 


Vi är väldigt nöjda med hjärnan som fullt ut möter vårt behov av en ID-bärande produkt. Need Visuals levererade perfekt. Från kreativa skisser, smidig kommunikation och leverans.
Elias Lividikos, Kreativt ansvarig Hjärnfonden

Nästa case